[fusion_builder_container hundred_percent=”no” hundred_percent_height=”no” hundred_percent_height_scroll=”no” hundred_percent_height_center_content=”yes” equal_height_columns=”no” menu_anchor=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”center center” background_repeat=”no-repeat” fade=”no” background_parallax=”none” enable_mobile=”no” parallax_speed=”0.3″ video_mp4=”” video_webm=”” video_ogv=”” video_url=”” video_aspect_ratio=”16:9″ video_loop=”yes” video_mute=”yes” video_preview_image=”” border_size=”” border_color=”” border_style=”solid” margin_top=”” margin_bottom=”” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=””][fusion_builder_row][fusion_builder_column type=”1_1″ layout=”1_1″ spacing=”” center_content=”no” link=”” target=”_self” min_height=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” background_color=”” background_image=”” background_position=”left top” background_repeat=”no-repeat” hover_type=”none” border_size=”0″ border_color=”” border_style=”solid” border_position=”all” padding_top=”” padding_right=”” padding_bottom=”” padding_left=”” dimension_margin=”” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=”” last=”no”][fusion_text]

Circular economy

Source: BGS Studios

De circulaire economie kan overkomen als een hype waar in de praktijk weinig van terecht gaat komen. De ICT zit immers vol met buzzwords en dit kan daar eentje van zijn. Maar de realiteit is dat een circulaire insteek een harde eis aan het worden is. Niet alleen vanuit de overheid, die elektronisch afval tegen wil gaan, maar ook vanuit de eindklant. Zij willen kosten besparen en tegelijkertijd verantwoord ondernemen. Deze ontwikkeling gaat een steeds grotere impact hebben op de aanschafstrategie van ICT-organisaties. Om u te helpen met deze veranderingen geven we in dit artikel antwoord op drie veelgestelde vragen over de circulaire economie.

Wat is de circulaire economie?

Waarschijnlijk heeft u al eens te maken gehad met de circulaire economie zoals deze zich voordoet in de consumentenmarkt. Recycling, het gebruik van afbreekbare materialen en het gebruik van ‘afval’ als brandstof (compost is een voorbeeld hiervan) zijn allemaal een onderdeel van de circulaire economie. In de kern gaat het om alles dat de ‘produceren-consumeren-weggooien’-ketting doorbreekt. Een product wordt in plaats daarvan hergebruikt, produceert geen afval, of alleen afval dat kan worden aangewend in een ander product of proces.

De grote uitdaging bij ICT componenten is dat er verschillende metalen worden verwerkt in de apparatuur, vooral in de circuits en de chips. Sommige van deze metalen zijn zeldzaam en kostbaar. Denk aan goud, zilver en platinum. Andere zijn ronduit giftig, zoals arsenicum en lood. Daarom is het erg belangrijk om de levensduur van hardware te maximaliseren en zoveel mogelijk te recyclen. Dit om kosten te besparen, maar ook ten behoeve van het milieu. Mede daarom neemt Inframotion de circulaire economie uiterst serieus.

Hoe haalbaar is de circulaire economie?

Het goede nieuws is dat de circulaire economie aan een opmars bezig is. Volgens het World Economic Forum is het niet langer een proof of concept, maar heeft het daadwerkelijk invloed op bestaande economische modellen. Grote bedrijven hebben circulaire principes reeds toegevoegd aan hun activiteiten. Denk aan precieze metingen van gebruik en slijtage en het aanbieden van goederen als diensten om de levensduur te verlengen.

Inframotion ondersteunt dit soort groene initiatieven door alternatieven te bieden voor de manier waarop ICT wordt gebruikt. Het is nog steeds mogelijk om hard- en software te kopen, maar huur en lease horen ook tot de mogelijkheden. Wij faciliteren ook de recycling van de hardware. Systemen die niet langer bruikbaar zijn in de ene markt, kunnen in een andere markt eventueel nog prima mee. En mocht dat niet het geval zijn, dan zorgen wij ervoor dat alle afgevoerde hardware wordt ontdaan van herbruikbare materialen. Of verwerken giftige metalen op een verantwoorde manier zodat deze niet in het milieu terecht komen.

Wie eist een circulaire aanpak?

Het zijn niet alleen overheden die een groener beleid bij bedrijven willen afdwingen, hoewel wetgeving een belangrijk aanduwer blijft voor verantwoord lifcycle- en afvalbeheer. Steeds meer bedrijven merken dat verantwoord ondernemerschap goed op hen afstraalt en de marktpositie verstevigt. Werk maken van de circulaire economie is daar een onderdeel van.

Andersom geldt echter dat het niet invoeren van een verantwoord beleid het imago sterk negatief beïnvloedt. Daarom zijn bedrijven de overheden steeds vaker voor op dit punt en worden zij proactief -ook al is de wetgever nog niet zo ver. Sociale druk begint de politieke druk in te halen als reden voor bedrijven om sociaal verantwoord te ondernemen. Dat wil niet zeggen dat overheden geen rol meer spelen. De meeste regering, waaronder de Europese Unie, blijven aanmoedigingsbeleid voeren voor sociaal verantwoord ondernemerschap. Het is raadzaam daar naar te kijken.

Het cirkeltje rond

We kunnen de snelst groeiende afvalstroom van Europa afremmen door de levensduur van apparaten te verlengen en gebruikte ICT-hardware te recyclen of op een verantwoorde manier af te voeren. Zo helpt Inframotion klanten om te voldoen aan hun maatschappelijke én zakelijke doelstellingen terwijl ze naar een circulaire economie toewerken.

Als u meer wilt weten over wat Inframotion voor u kan betekenen, neem dan contact op met ons.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]